Pasi Salonen - kohti kunnallisvaaleja Ei ole vapautta ilman vastuuta, ei oikeuksia ilman velvollisuuksia

Vaalit uusiksi Vihdissä, Kauniaisissa ja Karkkilassa

Kaikissa lehdissä näkyy olevan sama STT:n uutinen, joka kuuluu näin:

"Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa on järjestettävä uudet kuntavaalit. Korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi järjestettäväksi uudet vaalit, koska sähköisen äänestyksen kokeilussa oli puutteita ja virheitä.

Sekä sähköisen äänestämisen ohjeet että itse järjestelmä olivat puutteellisia. Tästä syystä vaalien valmistelu oli lainvastaista ja vaalit oli toteutettu virheellisessä järjestyksessä.

KHO:n mukaan nämä virheellisyydet ovat saattaneet vaikuttaa vaalien tulokseen.

KHO:n päätöksen mukaan kuntien on aloitettava uusien kunnallisvaalien valmistelu heti.

Kunnissa kokeiltiin viime syksyn vaaleissa sähköistä äänestystä. 232 ääntä jäi laskematta äänestysjärjestelmän virheen takia. Kauniaisissa kirjautumattomia ääniä oli 61, Vihdissä 122 ja Karkkilassa 49.

Sähköisen äänestyksen ongelmista valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset tammikuussa. Päätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian kiireellisesti.

Kaikki kolme ratkaisua syntyivät äänestyksen jälkeen. Yhden hallintoneuvoksen mielestä äänestysohjeet olivat riittävän selkeät ja yksityiskohtaiset.

Lisäksi äänestäjillä oli mahdollisuus käyttää vaaliavustajaa ja valita, käyttääkö sähköistä vai tavallista äänestystä."

Näin. Vaalien ajankohdasta ei vielä ole tietoa, mutta kätevintä olisi varmaan järjestää ne samassa yhteydessä EU-vaalien kanssa. Tällöin tosin kampanjointi jäisi alle kahden kuukauden mittaiseksi.

Oman mausteensa tuo toki mukaan myös meneillään oleva lama. Vaalikampanjointi voi olla vaatimattomampaa kuin syksyllä. Mielenkiintoista on myös seurata eri puolueiden vaaliohjelmia; tuleeko niihin paljon muutoksia.

Itse en oikein jaksanut uskoa vaalien uusimiseen, mutta mm. EFFIn puheenjohtaja perusteli asiaa hyvin. Hän sanoi, että jos vaaleja ei uusita, yhtä hyvin voi lopettaa vaalien tarkistuslaskennatkin. Tottahan tuo on. Tarkistuslaskenta ei tuo mukanaan niin suuria muutoksia kuin esim. 122 äänen huomioiminen Vihdin kunnallisvaaleissa.

Aika ruljanssihan tästä taas alkaa. Sovitaanko niin, että hoidetaan ne vaalit nyt kunnolla, ettei taas syksyllä tarvitse koko rumbaa aloittaa uudestaan. Toreilla tavataan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artsin kuva
Arto Dahlman

Voisipa äkkiä kuvitella, et PS tulee voittamaan näissä vaaleissa lisäpaikkoja :-)

Käyttäjän pasisalonen kuva
Pasi Salonen

Kannatus on tosiaan noussut aikalailla viime vaaleista. Kuinkahan tuo mahtaa mennä; pitääkö vaaleihin lähteä samoilla ehdokkailla, vai saako ehdokkaita hankkia lisää? Syksyn vaaleissa meillä oli neljä ehdokasta. Jos saisimme enemmän ehdokkaita, myös valtuustoon pääseviä olisi mahdollisesti enemmän kuin nykyiset kaksi istuvaa valtuutettua.

Käyttäjän artsin kuva
Arto Dahlman

Joku valopää tietty keksii, et vaalit pitää hoitaa niillä ehdokaslistoilla mitkä oli pilalle menneissä vaaleissakin. Ehdokas määrän lisääminen toisi ainakin lisäkannatusta....

Toimituksen poiminnat